Tıpta Yapay Zeka Nasıl Çalışıyor?

Aktif üye
Katılım
31 Ocak 2022
Mesajlar
28
Beğeniler
23
zekanin-tanimi-860x539.jpg

Tıp alanında yapay zeka kullanımı için bu alanlarda bol miktarlarda verinin bulunması gerekiyor. Bu verilerin sağlanması halinde ise mevcut algoritmalar teşhis konusunda en az doktorlar kadar büyük bir başarı gösterebiliyorlar. Hatta algoritmaların teşhisleri daha kısa sürede yapmaları ve daha az maliyetli olmaları tıpta yapay zekayı daha da öne çıkarıyor. Bu bakımdan özellikle radyoloji teşhisleri için yapay zekanın dünya genelinde yaygınlaştırılması planlanıyor.

Radyoloji çok fazla meşgul oluşturan bir alan olduğundan bu alandaki yapay zeka çalışmalarının da daha kapsamlı bir şekilde yapılması hedefleniyor. Özellikle yıllık olarak dünya genelinde çekilen göğüs röntgeni sayısı iki milyarı geçiyor. Yapay zeka algoritmalarının ise bu röntgenleri değerlendirmesi ve aynı zamanda hastalıkların teşhisinin daha erken bir şekilde yapılarak hastaların tedavi süreçlerinin kısaltılması amaçlanıyor. Buna göre sadece röntgen filmleri değil, MR, BT, mamografi gibi çeşitli tıbbi görüntüleme cihazlarında da yapay zekadan yararlanmak hedefleniyor ve insanlara göre yapay zeka 150 kat daha hızlı sonuçlar veriyor. Bu sayede meme, akciğer, prostat kanserlerinin tespit edilmesi, santral sinir sistemi tümörlerinin teşhis edilmesi, iyi huylu olan lezyonların ayrıt edilmesi gibi konularda yapay zeka algoritması yararlar gösteriyor.

Yapay Zeka Destekli Geliştirilen İlaçlar​

Yapay zeka özellikle ilaç geliştirme konusunda da büyük yardımlar sunuyor. İlaç geliştirmek normal koşullarda çok pahalı ve uzun bir süreç olduğundan, ilaç geliştirme aşamasındaki analitik süreçlerin çoğu yapay zeka tarafından gerçekleştirilebiliyor. Bu durum ise bazı hallerde ilaç için yılları alan sürelerin daha da kısalmasını sağlayarak araştırma için yapılan yatırım tutarlarının da azalmasına etki edecektir. Yapay zekanın ilaç geliştirme aşamasında halihazırda farklı alanlarda başarılı bir şekilde kullanıldığı biliniyor. Buna göre; müdahale edilmesi gereken hedeflerin açığa çıkması, mevcut ilaç adaylarının belirgin hale gelmesi, klinik deneylerin hızlandırılması ve hastalığın teşhisine de yönelik biyo-işaretlerin alınması konularında ilaç alanında yapay zeka kullanımı görülüyor.

Yapay Zeka ile Kişiye Özel Tedavi Yöntemleri​

Yapay zeka ise algoritmalar kapsamında kişiye özel tedavi, terapi ve ilaçları öne çıkarıyor. Makine tarafından çeşitli istatistiksel veriler otomatik hale getirilerek hastaların belirli bir tedavi yöntemine verecekleri karşılıklar önceden tespit edilebilir. Özellikle yapılan bu alandaki yapay zeka çalışmalarına bakıldığında sistemin benzer hastaların çapraz değerlendirmelerini yapması ve hastalara da uygulanan tedavi sonuçlarını karşılaştırma yaparak tedavi yöntemlerinin hangi sonuçlar oluşturduğunun açığa çıkardığı görülüyor. Ortaya çıkacak olan ön görüler ise hastaya doktorların hangi tedavileri ve ilaçları vermeleri konusunda yardım sağlıyor.

Özellikle kişiselleştirilmiş tedavinin yapay zeka alanında kullanılması dünya çapındaki tedavi yöntemlerinin ve sonuçlarının hızlı bir şekilde elde edilmesi için önem taşıyor. Ortak sistem içerisinde yer alacak veriler ışığında çeşitli hastalıklara karşı hastaların mevcut semptomları göz önünde tutularak nasıl sonuçlar verecekleri de derin öğrenme algoritmaları sayesinde yakın bir zamanda gerçeğe dönüşecek.
Kaynak; haberler metaverse
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Üst